Każdy region Polski ma swoją niepowtarzalną kuchnię. Przepisy wędrują z pokolenia na pokolenie, potrawy są przygotowywane w tradycyjny sposób, a następnie serwowane w restauracjach, gospodarstwach i budkach na deptaku. Jedną z najbardziej charakterystycznych kuchni jest góralska. Kto choć raz był na Podhalu z pewnością spróbował tamtejszych specjałów. Regionalna kuchnia Podhale to przede wszystkim oscypek czyli przysmak wyrabiany z owczego mleka w okresie wypasu owiec. Ten lekko słonawy przysmak ma tradycyjny kształt i nie można porównać go z niczym innym. Z oscypkiem mylona jest gołka, jest to jednak ser z mleka krowiego, wytwarzany przez cały rok, a nie tylko w okresie letnim. Kolejne pyszne sery to redykołki i bundz czyli ser z mleka owczego przypominający twaróg. Wszystkich serów można spróbować np. rezerwując nocleg u prawdziwego zakopiańskiego gospodarza lub kupując je w budce na deptaku. Najlepiej robić to w okresie letnim, wówczas sery będa świeże i najsmaczniejsze. Pod koniec jesieni produkcja serów owczych jest wstrzymana, tak więc na następną degustację trzeba czekać kolejne pół roku.