ogłoszenia dodaj obiektkontakt
powrót na stronę główną Karkonosze powrót na stronę główną

Ciekawe artykuły


Miejsce na reklamę
tel. (075) 64 19 919


Znajdź na stronie






Dodaj obiekt gratis
drzewo noclegów


Regionalna kuchnia Podhale - Podhalańska kuchnia

Regionalna kuchnia Podhale [2002]

Każdy region Polski ma swoją niepowtarzalną kuchnię. Przepisy wędrują z pokolenia na pokolenie, potrawy są przygotowywane w tradycyjny sposób, a następnie serwowane w restauracjach, gospodarstwach i budkach na deptaku. Jedną z najbardziej charakterystycznych kuchni jest góralska. Kto choć raz był na Podhalu z pewnością spróbował tamtejszych specjałów. Regionalna kuchnia Podhale to przede wszystkim oscypek czyli przysmak wyrabiany z owczego mleka w okresie wypasu owiec. Ten lekko słonawy przysmak ma tradycyjny kształt i nie można porównać go z niczym innym. Z oscypkiem mylona jest gołka, jest to jednak ser z mleka krowiego, wytwarzany przez cały rok, a nie tylko w okresie letnim. Kolejne pyszne sery to redykołki i bundz czyli ser z mleka owczego przypominający twaróg. Wszystkich serów można spróbować np. rezerwując nocleg u prawdziwego zakopiańskiego gospodarza lub kupując je w budce na deptaku. Najlepiej robić to w okresie letnim, wówczas sery będa świeże i najsmaczniejsze. Pod koniec jesieni produkcja serów owczych jest wstrzymana, tak więc na następną degustację trzeba czekać kolejne pół roku.

Zobacz również



Jeśli chciałbyś umieśćić link do tej strony, poniżej masz gotowy kod.

ONLINE 42 (2) licznik: strona główna | mapa strony | kontakt | dodaj obiekt | Panel klienta
Strona wygenerowana w 0.032 sek.